MENU

Godt nytår fra Provsten

Retningslinjer_2020.jpg
30-12-2020

Juleplanerne blev ændret i sidste øjeblik, nu venter nytåret og måske endnu flere restriktioner.

 

Jeg kan godt ind imellem blive både døv og blind for alle de mange gode råd, men inden jul så jeg pludselig, at man i Ishøj kirke havde ladet sig inspirere af de plakater, vi ser overalt. På rød baggrund fik de givet de gode råd videre, så jeg igen huskede, at afstand, håndsprit, mundbind mm. betyder noget for det liv, vi længes efter at få tilbage SAMMEN. Jeg har tilladt mig at bruge deres ide og har selv ændret i teksten.

Inden længe skal vi til at se plakater i grønt, det bliver den nye farve, når sundhedsstyrelsen skal fortælle os om vaccination mod Covid-19.

 

Jeg ser naturligvis både de blå, røde og grønne plakater, og jeg skal også nok lytte til råd og vejledninger, men jeg glæder mig først og fremmest til at høre nyt, og jeg glæder mig til et nyt år med nye ”gamle” muligheder for lidt ubekymrethed. 

(Teksten fortsætter under retningslinjerne!)

 

Gamle ord og billeder bliver nye hvert år til jul, når vi igen hører juleevangeliet og synger eller nynner med på ”Dejlig er den himmel blå”. Det er den ældste salme fra Grundtvigs hånd, vi har i salmebogen, skrevet tilbage i 1810, hvor Grundtvig var i en stor krise.

 

Han levede og studerede i København, men nu ville hans forældre have ham hjem til Udby, han skulle være præst og hjælpe sin far. Et nyt liv ventede ham, men det var ikke det, han havde drømt om. Det var som om ”et gammelt liv” kaldte på ham, sin fars liv skulle han til at leve, og det kunne han slet ikke se sig selv i. Ud af denne krise voksede salmen, som siden blev bearbejdet og formet til den tekst, vi kender i dag.

 

De første udkast tager udgangspunkt i Grundtvig selv, han ligger i sin seng og kigger op i himlen uden at se noget eller forvente noget. Fortabt er han og med ham hele verden. Men så formes ordene: den himmel er så dejlig blå, og med dem forandres hele salmens stemning. Det bliver til en salme, som fortæller om en gammel stjernemand, der får sit ønske opfyldt om at se en ny stjerne og den nyfødte konge.

 

Oprindelig er det tænkt som en fortællende salme først og fremmest til børnene. Ja, Grundtvig så sin egen opgave i at forny kirke og trosliv, og det går bl.a. gennem børnene. Men redigeringsarbejde gennem årene gør, at den version, vi nu synger, fra 1853 ikke længere taler om en gammel stjernemand. Men stærkt står ordene: ”Dejlig er den himmel blå, lyst det er at se derpå”.

 

Krisen bearbejdes gennem salmedigtningen. Og har man en poetisk åre, er det en vej, mange har prøvet: At skrive sig ud af en krise enten ved at skrive digte eller måske dagbog. Dagbøger fra 2020 vil nok være fyldt med ord som smittetal, samfundssind og coronatræthed, men også med drømme og håb for fremtiden. Ordene hjælper os på vej ind i det nye år, ind i en ny tid, hvor vi bærer håbets fortællinger og salmer og sange med os.

 

Godt nytår 2021

Lise Lundgreen

 

Ultimate Web A/S