MENU

Asaa er Årets Landsby 2022

Asaa.jpg
29-08-2022

Årets Landsby 2022 er blevet kåret, og valget faldt på Asaa.

Årets Landsby er en pris, der siden 1995 er blevet uddelt af Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit. Temaet for kåringen er forskelligt fra år til år. I år var dommerkomitéen på udkig efter en landsby, hvor man tager hånd om hinanden. Og her endte Asaa som dommernes klare favorit. Engang var Asaa en landsby tættere på afvikling end udvikling, men med fælles indsats har de cirka 1000 borgere i landsbyen fået vendt udviklingen.

Menighedsrådet står bag projekt for børn

Når Asaa løb med førstepladsen, er det blandt andet på grund af en ordning med frivillige på byens friplejehjem. Men der bliver også taget hånd om børnene i Asaa, for i 2016 åbnede eftermiddagstilbuddet Fristedet. Det er et projekt for skolebørn på Asaa Skole (0.-6. klasse), som menighedsrådet står bag. I Fristedet kan børn komme hver onsdag efter skoletid. Her tager frivillige voksne imod børnene med en kop kakao og aktiviteter som for eksempel bagning, madlavning og lektiehjælp.

Sognepræst Jeanette Nymann Geller fortæller, at tilbuddet bliver flittigt brugt af lige under 20 børn i Asaa. Der er pt. 6 frivillige voksne knyttet til projektet.

Asaa-modellen kan inspirere andre

Helene Simoni Thorup er formand for dommerkomitéen i Årets Landsby. Hun siger, at indsatserne i Asaa har mulighed for at skabe en forskel på et nationalt plan.

- I år har vi været på udkig efter de landsbyer, der har taget hånd om hinanden og kan komme med fællesskabsorienterede løsninger på den enkeltes mistrivsel. Det har vi i den grad set bud på iblandt de tre finalister, men særligt Asaa har skillet sig ud. Landsbyen har nytænkt foreningsaktiviteter og fællesskabets rolle i indsatser for unge såvel som ældre og sågar løftet dem til et helt nyt niveau. Som samfund kan vi indhente utroligt meget læring i Asaa-modellen og derfor fortjener Asaa titlen som Årets Landsby 2022.

Asaa får overrakt prisen til en kåringsfest den 1. oktober. Med prisen følger en check på 50.000 kr.

Ultimate Web A/S